Barn med Turner
Barn med Turner
Turners syndrom är en genetisk sjukdom som drabbar flickor och orsakas av att en X-kromosom saknas eller är delvis defekt. Barn med Turners syndrom har ofta fysiska egenskaper som kortväxthet, försenad pubertet och problem med hjärta eller njurar. Puberteten inträffar ofta inte utan hormonbehandling, och det kan vara svårt för barnet att utveckla de sekundära könskaraktärerna på egen hand.
Intellektuellt är de flesta barn med Turners syndrom normalbegåvade, med förmåga att nå samma nivå som sina syskon och jämnåriga i många ämnen, särskilt språk. Däremot kan det finnas svårigheter med matematik, rumsuppfattning och samordning av öga och hand. För vissa kan det vara en utmaning att lära sig matematik, och omkring 22% av flickor med Turners syndrom får extra stöd i skolan, särskilt inom dessa områden. Trots dessa svårigheter fullföljer de flesta grund- och gymnasieskolan, även om akademiska studier är något mindre vanliga.
Skolprestationerna påverkas ofta av flickornas ambition och flit. Många är ambitiösa och strävar efter att vara helt säkra på sin sak innan de svarar på frågor, vilket ibland leder till långsammare arbetstempo. De har ofta goda relationer med lärare och kamrater, men kan känna sig annorlunda, särskilt under högstadiet. Där kan de isolera sig och känna sig ensamma, särskilt när puberteten dröjer längre än för andra. För att hantera detta är det viktigt att skolorna erbjuder anpassningar som stöd i undervisningen och skapar en inkluderande miljö.
Flickor med Turners syndrom har rätt till anpassningar i skolan, som extra stöd vid matematikundervisning, motorikträning eller användning av hjälpmedel vid prov och föreläsningar. Genom rätt stöd och anpassningar kan de utvecklas på sina egna villkor och nå sina mål, precis som andra barn.